Stockholmssyndromet

Vilken fantastisk vecka vi hade i Eindhoven, Nederländerna.

Vi bodde förvisso i ett iskallt kloster, men programmet var stimulerande och man kom hem med ny inspiration.
Första dagen besökte vi en relativt nystartad församling i Utrecht (Huis van Vrede). Församlingen hjälpte flyktingar genom syverkstad, cykelverkstad och mycket mer.
De var en församling mitt i stadsdelen.

På samlingarna fick vi lyssna till flera olika exempel på hur man kan jobba i en mångkulturell stad.
Flera flyktingar berättade om sin resa till Europa men kanske framförallt till Jesus.
En kväll efter att jag fått höra så mycket så la jag mig bara i mitt kalla rum på sängen och skrattade.

Skrattade i ett kloster.

Jag var så glad att få lyssna till alla dessa fantastiska berättelser och att Gud gav mig den chansen.

Flera av de duktiga talarna var även politiker, de gjorde skillnad i de samhällen där de var på flera sätt.

Ett citat som fastnade från ett workshop att läsa Bibeln med flyktingar:

I shall look at the world through tears.
Perhaps I shall see things that dry-eyed could not see.

Återkommande var också berättelserna om de mångkulturella, interkulturella, multikulturella, ja församlingarna har många fina namn.
Men det handlade om att man medvetet byggde församlingar som var öppna för alla folk.

Det är något för vår stad!

Att sen få komma hem till en gudstjänst i Wesleykyrkan.
Det är inte mycket som slår det.

Underbar lovsång av musikteamet och vid ”dela med dig” fick vi hör om den djupaste glädjen.

Jag predikade om om vårt behov av Hjärt-transplantation.
Vi har ett Stockholmssyndrom över synden i vår tid. Vi har börjat älska kidnapparen mer än befriaren.

Lyssna på predikan här.

Den här veckan blir vi extra påminda om dem vi älskar.

Bilderna nedan är från veckan i Eindhoven.