Dagens bibelord

I söndags handlade gudstjänsten om att räkna med Guds rikes multiplikationstabell och om hur det vi investerar in i Guds rike och in i andra människors liv växer och förmeras och skapar en rörelse som hela tiden breder ut sig allt mer. Vi talade om att använda de gåvor som Gud lagt ned i våra liv. Vi talade om att så av goda handlingar, kärlekens gärningar och evangeliets budskap in i andra människors liv. Vi talade om att ge vidare det vi fått och låta det få gro, växa, blomma och bära frukt i sin tid. (Vill du titta på gudstjänsten och höra predikan så finns den här.) Och det är klart att detta låter ju väldigt positivt och bra. Vem vill inte vara med och se detta hända?

Därför behöver vi hitta strategier för hur alla dessa bra och goda saker kan bli av. Texten för i söndags inleddes med orden: ”Himmelriket är som ett senapskorn som en man tar och sår i sin åker.” (Matt 13:31) Och så får vi veta att senapsfröet är litet och oansenligt med har i sig en fantastisk växtkraft. Det växer och växer och breder ut sig och tar sedan över hela fältet. Tänk om det du och jag gör och säger och hur vi möter varandra och andra människor kunde bli till sådana senapsfrön. Vore inte det fantastiskt?

Jag tror att det är möjligt! Jag tror att bara du och jag gör oss medvetna om hur vi mitt i vår vardag kan använda enkla möten med andra människor till tillfällen att så ut Guds rikes goda frön, så blir detta sedan något helt naturligt i våra liv. Så låt mig dela fem enkla saker som alla kan göra och som hjälper oss att så ut våra senapsfrön.

Senap

Jag vill använda de fem bokstäverna i ordet S-E-N-A-P för att hjälpa dig att komma ihåg denna enkla strategi.

S – se, lyssna och lära

Det första är att vara medveten och uppmärksam när det gäller de människor du möter. En av de viktigaste gåvor du kan ge till en annan människa är att hon känner sig sedd och att hon upplever att du lyssnar till henne, är genuint intresserad av henne och vill lära dig något av hennes livserfarenhet. Det att detta som gjorde att människor drogs till Jesus och fortsätter att dras till Jesus. Han ser. Han lyssnar. Han vill förstå. Han möter oss där vi är och inte där vi tycker att vi borde vara.

E – engagemang och empati

Ingen vill vara någon annans projekt. Alla behöver uppleva sig sedda och hörda för sin egen skull. Jag brukar ofta komma tillbaka till att inget slår det personliga engagemanget. Det handlar om att lägga sitt hjärta, sin själ och sin tid in i mötet med andra. Också här var Jesus en mästare. Tänk bara mötet som skedde vid brunnen i Sykar. Jesus möter kvinnan med engagemang och empati och leder henne till en plats där hon kan bli befriad och hel. Visa engagemang och empati! Det gör varje möte meningsfullt och äkta.

N – nya bekantskaper

Var nyfiken på nya människor som du möter i olika sammanhang. För en del av oss är detta något som sker naturligt. Andra behöver göra detta till en vana som man övar sig på. Oavsett är jag övertygad om att nya bekantskaper och att möta människor som har andra erfarenheter och bakgrund än jag själv är oerhört berikande för livet. Det bryter ned fördomar och lägger grunden till äkta vänskap.

A – använd de tillfällen som ges

Många människor tänker att detta med att träffa nya människor och att möta dem med uppmärksamhet och engagemang kräver oerhört mycket tid. Men sanningen är att du ständigt möter andra människor i din vardag. En del av dem är sådana du känner och kanske känt sedan länge, andra är helt nya för dig. Oavsett finns det tillfälle att så in av goda handlingar, kärlekens gärningar och evangeliets budskap i deras liv. Lev i nuet! Ta till fället i akt! Låt den helige Ande leda dig i vad du ska göra och säga! Var frimodig att be för den som behöver förbön! Var frimodig att lägga dina händer på den som har ont eller är sjuk! Oavsett vad som händer blir människor välsignade av omtanke och engagemang.

P – peka alltid på Jesus

Det finns en som har gjort hela skillnaden i ditt och mitt liv. Det finns en som har makt att förvandla den mest mörka situation till ljus. Det finns en vars kärlek, engagemang och hängivenhet har banat vägen för hela världens räddning och upprättelse. Oavsett om det är i ord eller handling. Lår dessa alltid peka på Jesus. Det handlar inte om oss. Det handlar inte om Wesleykyrkan. Det handlar om att människor är genuint älskade av himmelens Gud. Det är därför vi ska peka på Jesus. Han är vägen. Han är sanningen. Han är livet.


SENAP – det är den enkla strategi som jag tror har potentialen att sätta Gudsrikesrörelser igång runt omkring oss. Möt människor omkring dig med en ny blick och medvetenhet. Så dina frön. Dela det som är viktigt med andra. Peka på Jesus och jag är säker på att denna enkla senaps-strategi kommer att göra din sommar meningsfull och innehållsrik.

”Nästa gång är det den 1 juni. Då ska jag bjuda på tårta,” sa Kerstin när vi träffades utanför kyrkan den sista Tisdagsträffen i maj. Och sagt och gjort. Den 1 juni hade vi tårtkalas på Tisdagsträffen och firade hennes 80-årsdag ett år för sent. Men det är klart att vi firade något mer också. För som vi har längtat efter att få mötas. Som vi har längtat efter att få äta tårta tillsammans och sjunga tillsammans och höra Guds ord tillsammans.

Sedan vet vi alla att det inte är så lätt med allt detta med att öppna upp verksamhet och tänka på de restriktioner som faktiskt fortfarande finns kvar och göra allt säkert och bra. Och därför behöver vi samtidigt som vi gläder oss och firar den nya friheten tänka oss för så att vi inte hamnar i svårigheter och det blir bakslag och människor blir sjuka igen.

Vi har funderat väldigt mycket fram och tillbaka i vårt medarbetarteam runt omkring hur vi ska göra med dessa nya lättnader. Många vill ju ha allt på en gång. Men vi har gjort den bedömningen att med den storlek på kyrka och de trånga utrymmen som finns i entréer och kapprum så väntar vi hellre lite till för att vara på den säkra sidan. Och så ser vi fram mot en söndag när sommaren är slut och vi fått klartecken att alla besökarantalsbegränsningar är borta. Då ska vi fira!! Då ska vi ha den mest underbara och fantastiska samlingssöndag i mannaminne. Då ska vi rulla ut den röda mattan och öppna våra dörrar på vid gavel och sedan sjunga av hjärtans lust om Guds storhet, godhet, kärlek och trofasthet! Men vi får hålla oss bara något lite till, och så kommer den där härliga dagen som vi sett så mycket fram emot.

Men det finns några kryphål. Egentligen skulle jag väl skriva detta med väldigt små bokstäver och inom parantes. Det finns några saker som händer under sommaren där det ändå finns möjlighet att träffas:

  • Sommarkafé. Tre tisdagar under sommaren är du välkommen på sommarkafé kl 14:00. Det är tisdagarna den 15/6, 13/7 och 17/8.
  • Gemenskap i Hammars park. Tre söndagar kommer vi att ha möjlighet att möta varandra till gemenskap och lite pick-nick i Hammars park. Det är ju en kär tradition att församlingen möts på den platsen på olika sätt. Det blir söndagarna 27/6, 25/7 och 15/8 kl 13:00. Titta efter bekanta ansikten eller den strandflagga som vi har med Wesleykyrkans logga på så hittar du den plats där det samlas människor som du känner igen. Våra livsgrupper ansvarar för att vara värdar vid dessa tillfällen och är det dåligt väder så ställer vi in det hela.
  • Under 6 söndagar i juli och augusti finns det möjlighet för den som vill att komma till kyrkan för att titta på söndagens gudstjänst på storbild. Det är söndagarna 4/7-8/8 kl 11. Ta med eget fika!
  • Till slut så vill jag påminna om att kyrkan står öppen för besök för bön, samtal och personlig andakt varje tisdag mellan 13-15 hela sommaren!

Jag tycker nog att allt detta är värt en bit tårta. Tycker du inte det?!

Mitt under Coronanedstängningen har vår kyrka fyllts av liv, sång, musik, skratt och härliga upptåg! Jag måste erkänna att det kommer att bli tyst nu. För på söndag är det sista dagen vi har våra tre praktikanter på plats – för den här gången, ska tilläggas! Vi är nämligen så oerhört glada över att kunna berätta att Elin, Johanna och Victoria kommer att fortsätta att träna på att bli skåningar också under nästa verksamhetsår.

Genom en organisation som heter Teen Challenge kommer de att ”teama” i vår församling under ett helt år. Så jag ser fram mot fler skratt, fler goda samtal, fler stunder av bön och lovsång tillsammans med dem. Uppdraget då kommer att ligga i att vara med och fortsätta att bygga upp vårt pionjära arbete bland ungdomar och unga vuxna. Det tror jag kommer bli väldigt bra.

Under sin praktik har Elin, Johanna och Victoria följt Albin i hans arbete. Han har också varit deras handledare. De har varit med och byggt relationer med unga människor. De har arbetat med olika projekt. De har hållit lunchböner och Elin och Johanna har också prövat på att predika (Johanna gör det på söndag). De har studerat vår församlings situation och historia. De har genomfört ett antal barnaktiviteter under påsklovet. De har lett lovsång i en av våra gudstjänster. Framför allt har de spridit väldigt mycket glädje omkring sig.

Trots sin ungdom är detta tre väldigt andligt mogna och välreflekterade personer. De är inte snåla med att uppmuntra andra och förmedla sin tro till de människor de möter.

Nu är det dags att återvända fyllda av intryck och nya erfarenheter till bibelskolemiljön på Götabro utanför Kumla i Närke för några sista veckor innan sommaren tar vid. Vi i Wesleykyrkan är så tacksamma till Gud för att fått förmånen att lära känna Elin, Johanna och Victoria under dessa veckor de varit en del av vår gemenskap. Vi önskar dem allt gott och Guds rika välsignelse när de återvänder till Götabro. Och, som jag redan sagt, detta är inte tack och adjö. Detta är ett tack och välkommen tillbaka! Elin och Victoria redan i sommar, eftersom de kommer att sommarjobba här i Malmö. Och sedan ansluter Johanna i slutet av augusti när deras teamperiod börjar.

Låt oss följa dessa tre unga Gudskvinnor med våra förböner och vår omtanke! Tack Elin! Tack Johanna! Tack Victoria! Och välkommen tillbaka till Malmö, till Limhamn och till Wesleykyrkan igen!

För många som på något sätt hållit på med en sommaridrott är det något speciellt när utesäsongen börjar. Man kommer ut ifrån små trånga gymnastiksalar och får springa ut på en vårdoftande grusplan eller ännu hellre en nyklippt gräsplan. Känslan. Doften. Härligt!

För oss i församlingen har utesäsongen börjat nu på allvar. Ja, egentligen har vi ju gjort saker utomhus länge. Inte minst gått på bönepromenader under hela vintern (och de fortsätter). Eller när vi hade Påsktipsrunda och korvgrillning utanför kyrkan på Annandag Påsk. Vad härligt det var att komma ut och träffa andra i församlingen och bara umgås (även om det sedan blev lite mycket snö, ett tag).

Hur som helst. I och med den här veckan har utesäsongen börjat på allvar i vår församling. I går var det Tisdagsträff. Vi möttes utomhus. Solen sken. Många leende ansikten och glada återseenden. Vi satt åtta personer vid bord ute på gården. Vi sjöng sånger tillsammans. Eva Vass hade andakt och vi fikade medhavd matsäck! En grupp var ute på promenad med Anna-Lena. Vi samtalade om Martin Lönnebos Frälsarkrans och denna dag speciellt om de två röda pärlor som kallas kärlekspärlorna. En pärla för den kärlek jag får ta emot. En pärla för den kärlek jag får ge ut. Jag kan säga att innehållet i de pärlorna kändes i atmosfären när vi samlades. Och nu fortsätter vi utesäsongen. Välkommen med 4, 11 och 18 maj!

Sedan fortsätter utesäsongen med att vårt älskade Språkkafé börjar igen torsdagen den 29 april kl 18. Det blir samling utanför kyrkan och sedan promenader i mindre grupper där vi får möjlighet att träna på att prata svenska med varandra och samtidigt lära känna nya vänner!

Längre fram i vår finns det en rad olika aktiviteter för både unga och äldre som kommer att ske utomhus. Ja, det blir en sommar där vi på ett speciellt sätt får dra nytta av att utesäsongen är både lång och härlig här i Skåne. Så vi ser fram mot många härliga och glada träffar utomhus under våren och sommaren. Både planerade och spontana. Och så börjar snart badsäsongen, i alla fall för oss som bara badar när vattentemperaturen blivit tvåsiffrig.

Önskar dig en härlig och välsignad vecka. Vi hälsar våren välkommen den kommande helgen. Här kommer en av de vackraste vårsångerna: O, hur härligt majsol ler. Den solen längtar vi efter. Eller hur?

Jag vill börja den här veckans blogginlägg med några väldigt goda nyheter! JESUS LEVER!!!

Paulus skriver i 1 Korintierbrevet 15 att detta är själva grundstenen i det som vi kallar för evangeliet.

Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv.

1 Korintierbrevet 15:3-5

Och så fortsätter han sedan att berätta om de olika gånger som Jesus visade sig för olika människor enskilt och i grupp. Och så skriver han att till sist visade han sig också för mig. Och jag tänker att just där kan du och jag känna igen oss. Till sist visade Jesus sig också för oss, mötte han oss mitt i vår liv och vår verklighet, och kallade oss att följa honom. Vi följer en levande frälsare, inte en död profet. Det är viktigt att ha det med sig i vår tid och vårt land idag. Det är detta som gör hela skillnaden. I en av de mest älskade påskpsalmerna står det i en strof: ”Vi tillber inga läror och ingen from idé. Vi är ett folk på vandring i tro på livets Gud.” (PoS 521:3)

Så ta emot denna hälsning än en gång: JESUS LEVER!


Påskhelgen 2021

Foto: Anna Blom

Vi har firat en fantastisk påskhelg detta märkliga Coronaår! På många sätt har vi fått mötas till gudstjänster och samlingar. Men kanske det som vi bär med oss allra mest från helgen var den Påsktipsrunda som anordnades på Annandag Påsk. Dagen började i ett värmande solsken även om vinden var kall, och slutade i ymnigt snöfall. Däremellan lyckades vi grilla korv, gå tipspromenad, mötas och prata och skratta och trivas och bara glädjas över att äntligen få vara tillsammans igen. Tror att det vi fick vara med om denna Annandag Påsk är ett tecken som pekar fram mot en ny tid då vi som församling kan börja mötas på olika sätt igen. Tack alla ni som kom och alla som varit med och ordnat detta!


30 dagar i bön för den muslimska världen

Vi har genom påsken just avslutat den kristna fastetiden. Nästa vecka börjar en ny fastetid – Ramadan. Det är den muslimska fastemånaden och pågår i 30 dagar. I år pågår Ramadan mellan den 13 april och den 12 maj. Sedan 1993 har det funnits en ekumenisk kristen bönerörelse med miljontals människor som har bett speciellt för den muslimska världen under deras fastemånad. Man ber om hopp, frälsning och Guds övernaturliga ingripande under den tid då många muslimer uppriktigt söker Gud.

Vi vill gärna vara med och be för våra muslimska vänner under deras fastemånad. Som hjälp för att be finns det en speciell böneguide. Om du vill ha en i pappersformat kan du kontakta Steve Swanson på steve.swanson@covchurch.org. Men det finns ett enklare sätt att vara med och be och det är att gå till den plats där du laddar ner nya appar till din telefon och där söka efter ”30 dagar i bön”. I appen får du sedan dagligen en kort berättelse från något muslimskt land och förslag på böneämnen och bibeltexter att utgå från när du ber. 

Vi kommer också att uppmärksamma detta förbönsområde i våra lunchböner och gudstjänster under tiden 13 april till 12 maj!