Jul = musik

”Hur ska vi klara julen utan kyrkan?” frågar sig Expressens kulturredaktör Gunilla Brodej i dagens tidning. Du har kanske ställt dig samma fråga den här advents och jultiden. Inga julkonserter. Inga blåsare på Wesleykyrkans trappa. Och så Julbönen, hur blir det med den? Jo, den blir. Och den kommer att bli väldigt bra. Och den kommer direkt hem till dig på Julafton kl 12:30 live på Facebook och sedan hela julen på Wesleykyrkans Youtube-kanal.

Julen i kyrkan är ju förknippad med så många minnen, dofter, smaker, känslor och inte minst sånger. Och vi har ju säker alla våra favoriter. Idag vill jag ge dig några av de sånger som jag tycker hör samman med julen. Det finns ju förstås massor av andra julsånger som också skulle kunna platsa på listan. Men är kommer min 5-i-top-lista:

Dejlig er jorden

Den första sången och plats fem är en sång som starkt förknippas med julen på andra sidan Öresund. Dejlig er jorden (Härlig är jorden) är en dansk psalm skriven av en av Danmarks stora psalmdiktare Bernhard Severin Ingemann. Melodin har sitt ursprung i en Schlesisk folkvisa. Här är det Danmarks Radios flickkör och körklasser som sjunger.

Jul, jul, strålande jul

Få sånger tar tag så som denna underbara julsång. På fjärde plats kommer Jul, jul, strålande jul. För texten står prästen Edvard Evers och musiken av komponerad av Gustaf Nordqvist, känd svensk kompositör och kyrkomusiker. Här är det Malmö Akademiska kör som sjunger från en inspelning i Johanneskyrkan i Malmö 2007.

O Little Town of Bethlehem

På bronsplats på min lista kommer en sång som fanns med i min barndoms psalmbok översatt till svenska av en inkallad metodistpastor mitt under andra världskriget. Kanske var det kontrasten mellan en värld i krig och uppror och den fridfulla scenen av staden Betlehem och barnet i krubban som var så stark. Men också det tydliga budskapet om hur Gud blir en av oss och kommer till. Allt slutar med en bön: ”Kom till oss, bliv kvar hos oss, Guds son, Immanuel!” Här kommer sången med den melodi som jag växte upp med och sjungs av NCC Worship.

Stilla Natt

Visst måste den sången finnas med på listan! Denna enkla med helt underbara melodi som bär det stora och fantastiska budskapet om att ”oss är en Frälsare född” till oss varje jul. Vackrare och underbarare kan det inte bli. Sången skrevs av Franz Gruber 1818 och sjungs idag över hela världen. Här kommer den i Mariah Careys legendariska version. Bättre och mer jul än så här blir det inte – i alla fall inte i vår familj.

Hark the Hearald Angles Sing

En julsång utöver det vanliga. Stor, stark och mäktig och samtidigt skir och svävande. Charles Wesley står för texten och här hör vi min julsång nummer ett, inte med en engelsk gosskör och orgel och i David Willcocks arrangemang – vilket i sig är en fantastisk upplevelse, utan med Jeremy Riddle från Bethel Church, Reading, California. Lovprisning! Proklamation! Tillbedjan! Gudsnärvaro! Allt det som denna fantastiska sång bär med sig till våra hjärtan.

Och med detta önskar jag dig en riktigt god jul och ett underbart nytt och välsignat år 2021!

God bless, Peter