Hoppets barn och klimatet

Hoppets barn var temat på den gångna söndagens predikan. Har du inte sett gudstjänsten eller hört predikan än så kan du göra det här:

Gudstjänst från Wesleykyrkan på Limhamn 8 november 2020. Peter Svanberg predikar om ”Hoppets barn”, Anna Blom leder, Elin Andersson, Lydia Viktorsson och Viktor Karlsson spelar och sjunger.

I predikan lyfte jag upp en del frågor omkring skapelsen och klimatet och gav oss sedan en utmaning i hur vi lever våra liv i förhållande till skapelsen och det klimathot som vi ha hängande över oss:

”Vi behöver så mycket vi kan undvika handlingar som skadar och är med och förorsakar lidande för skapelsen. Och fråga oss:

• Hur ser mitt klimatavtryck ut?
  • Hur ser mina konsumtionsmönster ut?
  • Vad är verkligt nödvändigt?
  • Vad kan jag inför Gud och inför hans skapelse rättfärdiga som nödvändigt?

Istället behöver vi inrikta våra liv på handlingar som är uttryck för det som N T Wright kallade för ”vis, helande och återupprättande rättvisa” för hela skapelsen. Och fråga oss:

• Hur kommer det att se ut den dag då hoppet blivit förverkligat, den dag då skapelsen är fri?
  • Hur blir mitt liv till uttryck för en hoppets kultur?
  • Hur visar jag både inför Gud, inför skapelse, inför världen omkring, inför kommande generationer att jag tar skapelsens befrielse på allvar? Hur ser det ut? Vad behöver vi förändra? Vad behöver vi omvända oss ifrån idag?”

Jag skulle vilja ge dig lite möjligheter att forska vidare i dessa frågor och själv fundera över hur du och hur vi kan ta detta på allvar.

1. Världsnaturfonden har en intressant sida med enkla tips på vad man kan göra. Den lyfter fram fem områden som alla börjar på bokstaven B: bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken. Enkelt och överskådligt. Sidan hittar du här.
  2. På Equmeniakyrkans hemsida finns det en del artiklar om klimat och hållbarhet. Den hittar du här.
  3. Det finns också en kristen grupp som kallar sig God Jord och som arbetar med frågor omkring klimat och rättvisa. Den hittar du här.
  4. Artikel om vikten att ta klimatarbetet på allvar från Världen Idag. Den hittar du här.