Hemma

När Bing Crosbys legendariska julsång White Christmas översattes till svenska fick den titeln Jag drömmer om en jul hemma. Det här året blir tyvärr den drömmen besannad. Vi kommer att få fira både jul och advent hemifrån. Alla de där traditionella samlingarna i kyrkan med mycket folk och stämningsfulla sånger har vi inte möjlighet att besöka det här året. Det blir annorlunda i år. Det blir annorlunda i kyrkan. Det blir annorlunda i hela vårt samhälle. Det blir annorlunda för alla.

I år är nyckelordet hemma. Stanna hemma, uppmanas vi hela tiden just nu. Och kanske är det så att vi behöver upptäcka rikedomen av att stanna hemma och att åter igen etablera våra hem som basen för vår gudstjänst. Vid det förra sekelskiftet firades det någon form av andakt i de allra flesta hem i vårt land. Vid det senaste var den traditionen i stort sett helt bortglömd, även i troende hem.

När dörren till kyrkan stängs behöver vi öppna andra dörrar för vårt gemensamma andaktsliv. Zoom, Skype och andra digitala lösningar är ju ett bra sådant sätt att kunna möta andra som finns på lite avstånd och utanför den närmaste familjen. Men det kan aldrig ersätta detta att tillsammans med sina närmaste ta en stund och läsa Bibeln, be med och för varandra, lyssna på och sjunga med i någon lovsång från nätet, eller en sång från psalmboken.

Vid några tillfällen under året möts vi som familj till en sådan andakt. Inför den första söndagen i advent är ett sådant tillfälle. Vi dricker adventskaffe tillsammans, läser från Sakarja 9:9-10 om den ödmjuke konungen som kommer till oss, ber och tackar Gud för vår familj och för hur han vill komma till oss i den här adventstiden. Så sjunger vi Gå Sion, din konung att möta. I år är vi utspridda på många platser, så årets adventskaffe och adventsandakt får nog bli digital.

Några kollegor till mig har producerat ett andaktsmaterial att använda under advent. Där finns en enkel andakt för varje dag fram till jul att läsa själv eller tillsammans i familjen. Kanske att den här adventstiden kan vara en tid då vi skapar nya vanor av bön och andakt i våra hem. Det är något vi kan göra oavsett hur många vi är hemma. Vill du ha tillgång till andaktsmaterialet kan du klicka på knappen här nedan.

I år firar vi advent och jul hemma. Hemma är platsen dit Jesus vill komma. Han vill vara din kung. Han vill komma till dig den här adventstiden och fylla den med sin närvaro.

Låt oss välkomna Jesus som hedersgäst till våra hem denna advents och juletid!